Veselje kreativnosti. Znate li što je to uopće? Imate li ga u svom životu?

Neki dan na tečaju keramike za početnike jedna je polaznica dugo razmišljala na koji način da oslika svoje prvo glineno Uskršnje jaje. Iako je vrlo kreativna i u slobodno vrijeme se bavi različitim maštovitim hobijima, svejedno joj taj dan dekoriranje jednostavno nije polazilo od ruke. A sve počinje od ruku. Polaznice tečaja keramike najprije nauče da alati nisu toliko važni na samom početku izrade keramike. Važno je naučiti tehnike a onda ih je važno znati primjeniti.  Iskustvo je potpuno nevažno. Čak nije važno niti da se u tm trenutnku sjećamo kreativni. Kreativnost dođe s vremenom.

Elizabeth Gilbert usvojoj knjizi Big Magic kaže da ako otvorimo jedan kreativni kanal da će nam se otvoriti i drugi.

Tako sam ja prije pisanja ovog bloga najprije započela izrađivati sasvim novu Pticu sreće. Bez alata i pribora, bez lončarskog kola i kalupa. Samo svojim rukama. I dok sam je tako oblikovala povremeno pogledavajući kroz prozor, potpuno uzemljena i prisutna u trenutku odjednom se otvorio i kreativni kanal za ovaj blog.  Moj prvi blog ikada!

Brzo sam zgrabila papir i olovku i najprije ga napisala ručno. Ručno pisani blog o ručnom izrađivanju keramike:-).

Najprije sam se sjetila grupe divnih žena s tečaja. Zatim me je u misli došla polaznica koja je htjela oslikati poklon za mamu i bilo joj je jako važno da to bude originalan i savršen dar.

Ta polaznica je već odavna prošla prva tri mjeseca tečaja za početnike. Naučila je zakonitosti gline. Poznat joj je cijeli proces izrade keramičkog predmeta. Već je oslikala i ukrasila tanjure i zdjelice, šalice i razne druge predmete od keramike. No, svejedno, u tom trenutku jednostavno nije bilo inspiracije za taj njen originalan rad i bio joj je potreban poticaj izvana.

Poticaj je stigao od ostalih polaznica tečaja, jer tečajevi ručnog oblikovanja gline su namijenjeni odraslima, a atmosfera je uvijek podržavajuća. Nema natjecanja i uspoređivanja. Svatko ide svojim tempom i izrađuje ono što ga najviše veseli. Zajednički se veselimo svojim i tuđim kreacijama. Međusobno se potičemo, podržavamo i veselimo.

Mene u ovom trenutku najviše veseli da danas započeta originalna stilizirana apstraktna ptica sreće bude do kraja današnjeg dana oblikovana. Tokom ostatka tjedna ću je ručno oslikati. Dok se bude sušila, pazit ću je kao malo vode na dlanu, jer ne smije se sušiti ni prebrzo ni presporo.

Kad konačno bude spremna, stavit ću je po prvi puta u posebnu peć za keramiku. Tu će se ona pretvoriti iz gline u keramički predmet. Postat će Ptica sreće od keramike.

Tada ću je glazirati i polako uređivati. Još barem jedno paljenje i nastati će savršen originalan umjetnički poklon. Završno paljenje za Ptice sreće je presudno. Mnoge su Ptice sreće završene  su na tradicionalne načine a mnoge u drevnoj Japanskoj tehnici po imenu raku.  Svaka Stilizirana Ptica sreća se tada fotografira i dodaje u internet trgovinu.

Polaznice tečajeva i radionica keramike imaju tu privilegiju da iz prve ruke vide i dožive put stvaranja keramičkih stiliziranih originalnih Ptica sreće. Ne sudjeluju u procesu stvaranja ali iz tjedna u tjedan svjedoče metamorfozama kroz koje prođe svaka unikana stilizirana apstraktna keramička Ptica sreće.

Vrlo često polaznice tečajeva i radionica keramike iskoriste priliku i obave kupovinu netom nastale keramike. Nekada kupe keramiku za sebe a nekad za drage im osobe. Poklone ju sebi ili dragoj osobi  za rođendan, Božić, godišnjicu, kao znak pažnje i ljubavi za majčin dan, poklon kolegici ili kolegi koji odlazi u mirovinu, poklon za uspješnu obranu diplome, magisterija ili doktorata.

Dok se polaznice tečaja ili radionice zabavljaju svojim vlastitim kreacijama iz gline, ja im pažljivo zamotam novo nastale i novo izabrane originalne stilizirane apstraktne keramičke Ptice sreće. Prezentirane u poklon kutiji, Ptice sreće su tada potpuno spremne za putovanje u svoj zauvijek dom.

Mnoge polaznice tečaja oblikovanja i dekoriranja gline te glaziranja keramike u Art Studio Laura Rainbow  izaberu jednu ili više Ptica sreće kao poklon samoj sebi za uspomenu na prekrasne opuštajuće trenutke koje su provele na tečaju keramike za odrasle početnike.

Nova grupa polaznica kreće samo tri ili četiri puta godišnje. Veselje kreativnosti tada je opipljivo u zraku.

Hvala Vam na čitanju mog prvog bloga. Ostanimo u kontaktu, prijavite se na newsletter i postanite dio kreativne obitelji keramičara.

Do slijedećeg čitanja neka ste puni veselja i kreativnosti!